
Krokusy to kwintesencja wiosny. Małe, kolorowe, pojawiają się nagle. Niestraszne im przymrozki, nie mają dużych wymagań, poradzą sobie nawet posadzone w trawniku. Przyciągają pierwsze przebudzone wiosennym słońcem owady i ludzki wzrok. Wiosna bez Krokusów to nie wiosna.
Krokus (Crocus) czyli inaczej Szafran to roślina z rodziny kosaćcowatych. Ta druga nazwa przypomina, że to właśnie z kwiatów Krokusów otrzymuje się najdroższą przyprawę świata. Potocznie te małe kwiatki zalicza się do grupy roślin cebulowych jednak faktycznie wyrastają nie z cebuli a z bulwocebuli. Istnieje ponad 80 gatunków Krokusów jednak w polskich ogrodach spotyka się tylko kilka z nich.
Na ogół najwcześniej zakwitają Krokusy złociste (Crocus chrysanthus). Są jednymi z najmniejszych i mogą być żółte, białe, kremowe, fioletowe lub mieć płatki dwukolorowe.
Najpopularniejsze są Krokusy wiosenne (Crocus vernus) o największych kwiatach. Mogą być białe, kremowe, fioletowe, niebieskie, a nawet pasiaste, jak popularna odmiana ‘Pickwick’. Podgatunkiem (czasem uznawanym za osobny gatunek) Krokusa wiosennego jest Krokus spiski (Crocus vernus subsp. scepusiensis) kwitnący w niezliczonej ilości w Tatrach.
Mniej znane, najczęściej trafiające do ogrodów w mieszankach, są Krokusy Tommasiniego (Crocus tommasinianus). Mają dość długie, spiczaste płatki. Najczęściej są jasnoniebieskie ale bywają też białe i purpurowe. Kwitną wcześnie, tak samo jak Krokusy złociste. Mniej popularne są również żółciutkie Krokusy żółte nazywane też żółtokwiatowymi (Crocus flavus).